onsdag 17 december 2014

Jultratitioner - Jultomten

jultomten, det svenska namnet på den med julklappsseden förknippade gestalt som är det moderna sekulariserade västerländska julfirandets främsta symbol.Den härstammar från skolornas och sedermera hemmens firande av Sankt Nikolaus 6 december, vilket – först i protestantiska länder – flyttades till julen. I t.ex. anglosaxiska länder bibehölls därvid helgonkaraktären (Santa Claus), medan man i Tyskland antingen skapade en helt ny figur med anknytning till Jesusbarnet (se kinkenjes), eller döpte om helgongestalten till något kyrkligt neutralt, t.ex. Weihnachtsmann, ’julgubbe’.

image/jpeg
jultomten. Den amerikanska filmen ”Rudolf med röda mulen” (1998) tecknar en internationellt känd bild av jultomten med röda kläder, luva och långt yvigt skägg.
I Sverige var vid 1800-talets mitt Nikolaustraditionen nästan helt försvunnen, och julklapparna utdelades av julbocken. Med från främst Tyskland importerat julpynt introducerades då även här julgubben, som ganska snabbt ersatte julbocken och fick sitt svenska namn efter gårdstomten, som har gammal hävd i svensk jultradition men dessförinnan inte hade något med julklapparna att skaffa. Ordet jultomten förekommer första gången 1864 (som titel på en till julen utgiven skämttidning).
De tidigaste jultomtebilderna i Sverige återgav den tyska gestalten, men i och med att Jenny Nyströms rika produktion av julmotiv i stället tog upp den dvärgliknande svenska folktrotomten fick i vårt land jultomten ett från den internationella figuren avvikande utseende. Men liksom julbocken, som ju härstammade från ett utklädningsupptåg och därför var en maskförsedd, julklappsutdelande person, blev även jultomten hos oss en sådan, medan han i andra länder länge huvudsakligen var en fiktiv gestalt. 

image/jpeg
jultomten. Omslag till tidningen Julqvällen 1890 tecknat av Jenny Nyström. Utgångspunkten i folktrobilden av den svenska gårdstomten är tydlig.
Nationalencyklopedin, jultomten, http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/jultomten, hämtad 2014-12-17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar